2014 m. spalio 21 d., Antradienis

Nuomonių akistata

Sriubos nauda. Valgyti ar ne?

2010 m. rugsėjo 23 d., Ketvirtadienis
Sriuba

Sriuba

Nauji mokslo metai – naujos diskusijos. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nuosprendis sriubą išbraukti iš bendrojo lavinimo mokyklų valgiaraščių užrūstino mokinių tėvus ir suneramino pedagogus. Jų pasipiktinimas dėl naujosios mokinių maitinimo tvarkos privertė SAM atsitraukti žingsnelį atgal – sriuba grįžo į mokinių racioną, tačiau iškelti klausimai taip ir liko kyboti ore: ar pelnytai (nu)vertiname sriubą?

SAM specialistai tvirtina savo sprendimą dėl sriubos grindę Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijomis ir europietišku požiūriu į sriubą. Pasak jų, lietuviai nepelnytai garbina patiekalą, kurio daugiau negu 90% sudaro vanduo, mat po sriubos mokiniai nepajėgia suvalgyti viso antrojo patiekalo, tačiau alkį pajunta itin greitai. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad SAM specialistų parengtame mokinių maitinimo organizavimo apraše sriuba buvo ne draudžiama, o nerekomenduojama. Bene didžiausią bruzdesį ir nepasitenkinimą sukėlė ne sriubos išbraukimas iš minėto aprašo, bet SAM atstovo įžvalgos, esą civilizuotose šalyse sriuba laikoma menkaverčiu maistu, skirtu vargšams maitinti.

Mokinių tėvai ir pedagogai tikina SAM sprendimui negalintys pritarti jau vien dėl to, kad patys mokiniai noriai valgo sriubą, o pirmosiomis naujų mokslo metų dienomis teigia susilaukę mokinių pageidavimų valgyti būtent šį patiekalą - esą kol mokyklų valgyklos sriubų negamina, vaikai neretai renkasi už mokyklos ribų esančias maitinimo įstaigas ir jų siūlomas sriubas.

***

Sriuba – sveika ir naudinga? Neabejotinai didžioji dauguma tam pritartų, esą tai svarbus ir būtinas patiekalas suaugusiojo ir vaiko mitybos racione: tai skysčiai, vitaminai, sotumas, skrandžio sveikata, prieinama kaina...

Negana to, pasak dietologų, sriubos – maistinių skaidulų šaltinis, gerinantis virškinimą ir bendrą savijautą. Ne vienas sriubos mėgėjas tikina, jog sriubos padeda numesti svorio, o pirmas patiekalas – porcija sriubos iki 20% sumažina kalorijų įsisavinimą. Be šių pagyrų sriuba vertinama kaip jaukumo bei atsipalaidavimo priežastis pietų ar vakarienės metu.

Tačiau sriubos atžvilgiu skeptiškiau nusiteikusieji turi kontrargumentų. Aktyvus gyvenimo būdas, tempas, stresinės situacijos ir nuolatinė veikla nesuderinama su sriubos ruošimu, patiekimu ir valgymu. Aktyvus žmogus nebegali skirti laiko ilgiau trunkančiam pietavimui juolab ilgiau ruošiamų patiekalų gaminimui, todėl sriuba vis dažniau išstumiama iš kasdieninio maisto raciono. Lengvai jos atsisakyti masina informacijos sklaida, esą skysčiai sriuboje gali būti pakeičiami kasdien geriamu vandeniu, vitaminai joje „suverda“, o sriubos sotumas įmanomas tik tada, kai sriuba gaminama netaupiai, kas darželiams, bendrojo lavinimo mokykloms ir net kavinėms yra neįkandama...

Įdomus požiūris: sriubos vertė gali būti grindžiama kone emociniais niuansais, mat žvelgiant į istoriją, mamos virta sriuba su vištiena yra apsaugos, rūpesčio ir meilės pažeidžiamiems vaikams išraiška (skaitantiems angliškai – Kodėl sriuba yra geras maistas?)

O pasaulinė statistika rodo, kad sriubų populiarumas mažėja. Šiandien soti bei sveika sriuba asocijuojasi tik su ūkišką gyvenimą propaguojančiais senoliais, o liesa ir prėska priskiriama varguolių maistui.




Griežtai draudžiama informaciją kopijuoti, dauginti, platinti, republikuoti, panaudoti interneto svetainėse arba kitose informavimo priemonėse be raštiško VšĮ „Žurnalistika kitaip“ sutikimo. Jei sutikimas gautas, būtina nurodyti www.zurnalistika-kitaip.lt kaip šaltinį su aktyvia nuoroda. Visas leidinio turinys yra apsaugotas anti-plagijavimo sistema COPYSCAPE.
Žurnalistika kitaip
Komentarų skaičius: 15

51.8|2010-09-23 06:09

Galėtų mūsų crazy mokslininkas kokį eksperimentą su sriubom aprašyti. Chi
Kas būtų, jeigu į sriubą kokio Liquid Nitrogen įbertum litrą, kitą? Chi
http://www.youtube.com/watch?v=wv8KC4Y-_RQ

Fredis*|2010-09-23 06:25

Būtų Jūratė politikė ir kandidatė į SAM ministrės portfelį, būtų pavaduotoja ar eilinė ministerijos klerkė - taip ir nežinočiau ar balsuoti už kandidatę, ar ne. Pozicija - neišreikšta. Trypčiojimas, tūpčiojimas vietoje - gal ir gerai - mažiau priskladoma malkų, įsiklausoma į tą poziciją, kuri yra agresyvesnė, garsiau užbliauta.

traktoristė|2010-09-23 06:25

Be sriubos skrandžio ligos pradėtų kibt, taigi ten skysčiai visi. Aš nemanau, kad vitaminai suverda. Tai reikia žiūrėt iš ko sriubą virt. Namuose verdama sriuba yra sotesnė negu valdiškose įstaigose tai mamos namuose turėtų vaikams virti sriubą.

Jūratė A.|2010-09-23 06:36

Fredi*, štai Jūsų atsivėrimo aplinkai rezultatai: pripratote, kad kiekvienas viešumoje pasisakantis asmuo rėkia į vieną pusę, o kad prieštaraujančių nesigirdėtų, dar ir kojomis patrypia; dabar bandymas pažvelgti į skirtingas puses - Jums trypčiojimas be pozicijos. ;) Bet nesijaudinkite, tai nedidelė problema ;)
Tad kaip manote, sriuba - sveikos mitybos pagrindas?

Fredis*|2010-09-23 06:53

SAM instrukcijoje lyg ir parašyta - "nerekomenduotina", bet tai nereiškia, kad mokyklose sriubos negalėtų būti. Kiekviena mokykla yra gyvas organizmas, tėvai turi būti bendruomeniški ir aktyviai domėtis kuo maitinami jų vaikai. Prieš kiekvienus mokslo metus veikantis tėvų komitetas mokinių maitinimo problemas turi aptarti su gimnazijos vadovybe. Nebūtina kiekvieną problemą tempti į savivaldybių,valstybinį ar Europos Sąjungos lygmenį. Visus klausimas galima išspręsti vietoje.

Aš manau, kad sriuba yra sveikos mitybos pagrindas. Tik maža pastaba - sveika sriuba. Kiekvieną dieną privalomai, atmestinai sriubą nebūtina patiekti, gal galima dvi dienas ant stalo pastatyti sulčių buteliukus, o kitas tris dienas - su meile, kaip mamos virtuvėje išvirtą gardžią, skanią sriubą, kurią mokinukai sulapnotų kaip kiauliukai, kad net ausys linktų :D
Ir dar - mėsos nuoviras su plūduriuojančiu paviršiuje petražolės lapu - nėra sriuba. Sriuba yra daržovių nuoviras, kurios turi būti patiektos iš ekologiškų ūkių. Virimo trukmė - minimali - 3-5 min. Ir šaukštas grietinės.

Jurgita|2010-09-23 07:20

Kažkoks briedas apie skeptikų požiūrį arba kontrargumentus. Jei aktyvus gyvenimo būdas neleidžia sriubos gaminti, nes atima laiko, tai kodėl, gerbiama žurnalistem neparašėte,, kad su jų gyvenimo būdų suderinamas tik nesveikas maistas? Greitai užpilami makaronai, mėsainiai, sūrainiai ir "buterbrodai". Jų gyvenimo būdas neleidžia normalaus maisto gaminti... Sakyčiau sriubai išvirti reikia gerokai mažiau laiko, nei pagaminti sveiką ir gardų antrąjį patiekalą... Būtų gerai, kad analizė būtų n į vienus vartus, o gerokai išsamesnė. Nes tokie "nepilni" straipsniai yra nieko verti....

Jūratė A.|2010-09-23 07:37

Jurgita, neliekite pykčio nei dėl sriubos skeptikų argumentų, nei dėl teksto vertės. Jūs turite savaip teisingą supratimą apie mitybą bei straipsnius ir tai yra puiku. ;)

Jonux|2010-09-23 07:52

Kai ir bet koks maistas ir sriubos gali buti ir "sveikos" ir nesveikos. Va, cia keletas "sveiku sriubu" receptu parasytu pagal mitybos specialistu rekomendacijas (Mayo Clinic - viena zinomiausiu ligoniniu JAV): http://www.mayoclinic.com/health/healthy-soup-recipes/RE00122

Jonux|2010-09-23 08:14

O siaip specialistai sako "Maisto medziagu kiekis, gaunamas is sriubu yra labai nedidelis. Taciau net ir nedideli maisto medziagu kieki turincios sriubos turi savo vieta racione. Pradeti pietus nuo nedidelio kiekio sriubos (250-300 ml) yra gera ideja. Sriuba sukelia skrandzio sekrecija (sulciu issiskyrima) ir padeda antrojo patiekalo virskinimui. Didesnis sriubos kiekis yra nenaudingas, kadangi atskiedziamos skrandzio sultys. "

visas straipsnis angliskai: http://chestofbooks.com/health/nutrition/Disease/Soups-Nutritional-Value.html

Guoda|2010-09-23 09:43

Apie sriubu nauda jau seniai gincijamasi. Susiduriu su nuomone, kad zmones net nezino kas yra tikra sriuba. Joje turi buti labai daug darzoviu ir mesos, ji turi buti pustirste. Atrodo pigios sriubos gamyba padare savo ir zmones jau pamirso, kad tikra sriuba yra geras maistas. Aisku skrandziai ne visu geri. :P

*Tata|2010-09-23 10:09

Tikri vyrai žino, kad tik vienintelė raugintų kopūstų sriuba tam tikrais gyvenimo momentais padeda :D.

z-analitikas|2010-09-23 10:19

Pasiskaičiau piktos Jurgitos komentarą ir supratau kaip jums žurnalistams sunku gyventi.
Visur lakstote kaip pašėlę, redaktorių rykštėmis plakami, kemšate užpilamus makaronus baltarusiškus po 40 centų už pakelį, sausą buterbrodą su pigia dešryte, maltomis kremzlytėmis. Sustoja vargšas žurnalistas prieš inteviu, išsitraukia iš tašės - rankinuko sausą buterbrodą sukemša, sukemša skubėdamas ir toliau lekia su Zvonke susitikti.
Dabar pradedu suprasti, kodėl dauguma Lietuvos žurnalistų yra pikti, užsisklendę savo kiautuose, nelinkę bendradarbiauti vieni su kitais.
Visada galvojau, kad problema materiali, bet pasirodo problema tai virškinimo trakte, baltarusiškuose makaronuose ir pigiuose buterbroduose.

Jūratė A.|2010-09-23 12:03

Z-analitike, sutirštinote spalvas iki juodos ir pats džiaugiatės savo atradimu.
Kiekvienas savarankiškai pasirenka darbovietę ir "šeimininko" ranką. Apie visus taip kalbėti neturėtumėte.
Jūsų pastebėjime esą žurnalistai pikti ir užsisklendę tiesos yra. Konkurencija, charakterio tipas, stresas ar kiti veiksniai visuomenenėje formuoja anaiptol ne malonios profesijos atstovų portretą. Bet, Z-analitike, ir gydytojai negali būti visi nuolankūs, o policininkai tik drąsūs, todėl ir tarp žurnalistų pasitaiko šiai profesijai netinkančių asmenų. ;)

traktoristė|2010-09-23 18:41

Šitą tai zanalitikas moka. Būtinai reikia tyčiotis iš žmonių profesijos. Pirmai iš maximos kasininkių, dabar perėjo prie žurnalistų. Zanalitike buvo seniau filmukas apie Mauglį ir ten buvo toks bjaurus gyvūnas Šakalas. Tu su tuo gyvūnu turi labai daug bendra. Kiek aš žinau daug žmonių valgo greitą nesveiką maistą neturėdami kito pasirinkimo ir profesija visai neturi reikšmės

Jonux|2010-09-23 22:57

traktoriste, tikriausiai pirma karta, bet visiskai su tavim sutinku.: "daug žmonių valgo greitą nesveiką maistą neturėdami kito pasirinkimo ir profesija visai neturi reikšmės". As irgi pietu pertraukos metu uzvalgau salto maisto isideto is namu nes cia be 15-20 CHF net ligonines valgykloje napavalgysi...

51.8: skysto N2 is sriuba nebandziau, nors su juo tenka susidurti daug (lasteles saldomos jame)... bet va 18-kinis esu bandes is sriuba issauti is dujinio pistoleto... pasekmes buvo nekokios: asaros ir akiu, ir riebaluoti veidai :D
Palikti komentarą
  1. * - žvaigždute pažymėtus formos laukus užpildyti būtina!



A. Macijausko premija
Nmedia 2010

Naujausios temos

Populiariausios temos

Karštos diskusijos

Nauji komentarai

© 2009 - 2014 VšĮ „Žurnalistika kitaip“. Visos teisės saugomos. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką VšĮ „Žurnalistika kitaip“ sutikimą.